Tervetuloa makumatkalle maailman maukkaimpiin keittiöihin. Reissussa ollessa ruokaan ei kannata suhtautua pelkkänä polttoaineena – maailmalta löytyy niin paljon herkkuja, joita reissatessa on syytä maistaa.
Yhä useampi suomalainen hakee reissuiltaan kulinaristisia kokemuksia. Maailman makuelämykset jäävät pitkäksi aikaa mieleen. Ruokakulttuureja löytyy joka lähtöön. Tässä artikkelissa käymme läpi kymmenen maan maistuvat ruokakulttuurit.
Italia – Pastaa, pizzaa ja perinteitä
Italialainen ruokakulttuuri on yksi maailman tunnetuimpia. Italialaiset herkut perustuvat tuoreisiin raaka-aineisiin ja yksinkertaisiin resepteihin.
Pizza on tunnetuin yksittäinen Italian ruoka. Napolissa pizza valmistetaan pehmeään ja kuohkeaan pohjaan, kun taas Roomassa pizza nautitaan ohuempana ja rapeampana versiona. Pasta on niin ikään italialainen klassikko.
Italiassa ruokailu on sosiaalinen tapahtuma. Illallisesta nautitaan hartaasti läheisten kesken. Ruokailuun kuuluu useita ruokalajeja ja viiniä.
Jos olet reissussa yksin, ravintolassa odotellessa voit kuluttaa aikaa esimerkiksi pelien parissa. Mobiilipelit ovat hyvä vaihtoehto, samoin kasinopelit, joiden pariin pääsee esimerkiksi uudetnettikasinot.fi -sivuston kautta.
TOP 5 italialaiset ruoat:
- Pizza Napoletana – perinteinen napolilainen pizza, jossa on tomaattia, mozzarellaa ja basilikaa
- Pasta Carbonara – Roomalainen pastaklassikko guoancialella, kananmunalla ja pecorinolla
- Risotto alla Milanese – Sahramilla maustettu kermainen risotto Milanosta
- Osso Buco – hitaasti haudutettua vasikanpotkaa valkoviinikastikkeessa
- Tiramisu – herkullinen jälkiruoka höystettynä espresson mauilla ja mascarponevaahdolla
Thaimaa – Tulisuutta ja makujen harmoniaa
Thaimaan ruokakulttuurissa yhdistetään erilaisia makuja mielenkiintoisella tavalla. Makea, hapan, suolainen ja tulinen saadaan täydelliseen tasapainoon.
Katuruoalla on merkittävä rooli. Katuruokaa on saatavilla kaikkialla – ja sitä kannattaa rohkeasti maistaa. Kannattaa myös huomioida, että ruoka on usein tulista. Turisti voi pyytää, että ruoasta tehdään miedompi versio. Thaitarjoilijat eivät tästä pahastu.
TOP 5 thaimaalaiset ruoat:
- Pad Thai – paistettua riisinuudelia, kananmunalla, katkaravuilla ja maapähkinöillä
- Tom Yum – tulinen ja hapan keitto sitruunaruoholla ja limen lehdillä
- Som Tam – raikas papaijasalaatti, jossa on chiliä ja kalakastiketta
- Massaman curry – miedompi curry, jossa on kookosmaitoa, pähkinää ja perunaa
- Mango sticky rice – makea jälkkäri, johon on laitettu kookosriisiä ja tuoretta mangoa
Japani – Estetiikkaa ja eleganssia lautasella
Japanilainen keittiö tunnetaan hienostuneisuudestaan. Jokainen annos tehdään kauniiksi, ja maut tulevat esiin raikkaasti. Kaiseki-illallinen kannattaa ehdottomasti testata Japanin reissulla. Monen ruokalajin illallisella yhdistetään sesongin parhaita raaka-aineksia.
Vahvat etiketit liittyvät japanilaiseen ruokakulttuuriin. Ruoka syödään puikoilla, ja ruokaillessa ei saa pitää turhaa älämölöä. Sushin nauttiminen suoraan tiskiltä on olennainen osa matkailua.
TOP 5 japanilaiset ruoat:
- Sushi – raakaa kalaa ja maustettua riisiä kääreen ympärillä
- Ramen – liemipohjainen nuudelikeitto kananmunalla ja possulla
- Okonomiyaki – “japanilainen lettu”, johon lisätään kaalia ja lihaa
- Tempura – friteerattuja vihanneksia tai äyriäisiä rapealla pinnalla
- Miso-keitto – fermentoidulla soijalla maustettu keitto, jossa on tofua ja merilevää
Ranska – Ruokaa rakkaudella
Ranskalainen keittiö tunnetaan rakkaudesta ja intohimosta. Jokaiseen annokseen panostetaan. Ruokiin käytetään tuoreita raaka-aineita. Ruoka on suuri osa ranskalaista kulttuuria – sitä arvostetaan ja nautitaan kiireettömästi.
Viinit ja juustot ovat myös olennainen osa ranskalaista ruokakulttuuria. Niitä yhdistetään moniin ruokiin. Provencesta löytyy herkullisia kasvisruokia, kun taas Normandia tunnetaan kermakastikkeista ja merenelävistä. Coq au vin on ruoka-annos, jota ei pidä jättää välistä.
TOP 5 ranskalaiset ruoat:
- Coq au vin – punaviinissä haudutettua kukkoa juuresten ja pekonin kera
- Bouillabaisse – Etelä-Ranskan kuuluisa kalakeitto, jota on maustettu sahramilla
- Quiche Lorraine – Kermainen ja suolainen piirakka, jota on höystetty pekonilla ja juustolla
- Ratatouille – ranskalainen klassikkopata, jossa on kesäkurpitsaa, munakoisoa ja tomaattia
- Creme brulee – silkkinen vanukas, jonka päällä on rapea karamellipinta
Meksiko – Makujen ilotulitusta
Meksikolainen keittiö on täynnä voimakkaita makuja ja mausteita. Ruokakulttuuri pohjautuu atsteekkien ja mayojen aikoihin. Monet ruuat valmistetaan saviruukuissa ja syödään käsin.
Katukeittiöt ovat iso osa meksikolaisuutta. Tarjolla on tuoreita tortilloja ja grillattua lihaa mausteisissa kastikkeissa. Tacot ovat luonnollisesti suuressa roolissa, ja ne ovat osa meksikolaista identiteettiä.
TOP 5 meksikolaiset ruoat:
- Tacos al pastor – Grillattua possua, ananasta ja sipulia tortillan sisällä
- Mole poblano – chilistä ja suklaasta tehty kastike, joka nautitaan kanan kanssa
- Tamales – maissitaikinasta valmistetut nyytit, joita höyrytetään maissinlehdissä
- Pozole – maissista ja lihasta valmistettu mausteinen keitto
- Churros – sokerin ja suklaakastikkeen kanssa tarjottavia friteerattuja taikinatikkuja
Turkki – Idän ja lännen maukas sekoitus
Turkkilaisessa keittiössä yhdistetään niin idän kuin lännen makuja. Monet ruuat ovat ottaneet vaikutteita ottomaanien ajoilta. Ateriat koostuvat usein pienistä ruoka-annoksista (mezet), jotka jaetaan seurueen kesken.
Turkkilainen keittiö hurmaa lihan ystävät. Lihat ovat maustettu erinomaisesti ja ne sulavat suussa. Tarjolla on paljon muutakin. Turkissa on vahva tee-kulttuuri. Cayta nautitaan jopa kymmeniä kuppeja päivässä. Runsas ruokakulttuuri näkyy kaikkialla.
TOP 5 turkkilaiset ruoat:
- Mezet – pieniä alkuruokia, jotka koostuvat esim. hummuksesta, munakoisotahnasta ja dolmoista
- Iskender kebab – lampaanlihaa tomaatti- ja jogurttikastikkeessa, tarjoillaan leipäpalojen kanssa
- Börek – ohueen taikinaan käärittyjä pikkupiirakoita, täytteenä on yleensä juustoa tai lihaa
- Mercimek corbasi – perinteinen linssikeitto, jota on maustettu sitruunalla ja jeeralla
- Baklava – filotaikinasta ja pähkinöistä tehty erittäin makea jälkiruoka
Turkki on myös suomalaisten julkkisten usein suosima lomakohde.
Intia – Kasvisruokaa ja mausteiden taidetta
Intiassa on kasvisruokaan pohjautuva ruokakulttuuri. Vegetaristeilla on Intiassa siis runsaasti vaihtoehtoja. Vegeruoat ovat yhtä täyteläisiä kuin liharuoat, ja ne ovat myös maustettu hyvin – joskus erittäin tulisesti.
Mausteina käytetään kurkumaa, jeeraa ja garam masalaa. Maut saavat oikeutta intialaisissa ruoissa. Naan-leipä kuuluu osaksi lähes jokaiseen ruoka-annokseen. Etelän ruoat ovat usein tulisempia ja kookospohjaisia, kun taas pohjoisessa suositaan enemmän kermakastikkeita.
TOP 5 intialaiset ruoat:
- Butter chicken – kermaista tomaattikastiketta murealla kanalla
- Paneer tikka masala – grillattua kotijuustoa mausteisessa kastikkeessa
- Dosa – ohut linssi-riisilettu, jossa on täytteenä mausteista perunaa
- Chana masala – kikherneistä valmistettu mausteinen kasviscurry
- Biryani – mausteinen riisiannos, jossa on kanaa, lammasta tai vihanneksia
Espanja – Tapaksia ja tunnelmaa
Espanjalainen ruokakulttuuri on tapasten ja tunnelman täyteistä. Tapakset ovat pieniä jaettavaksi tuotuja annoksia. Viini kuuluu myös osaksi ruokailuja. Ruoka nautitaan usein hitaasti läheisten kesken.
Ruokakulttuurissa on paljon alueellisia eroja. Esimerkiksi Valencia tunnetaan paellasta, ja Baskimaassa Pintxot ovat iso osa kulttuuria. Ruokailut ovat Espanjassa aina yhteisöllisiä tapahtumia. Illalliset nautitaan usein myöhään.
TOP 5 espanjalaiset ruoat:
- Paella – sahramilla maustettu riisiruoka, jossa on mereneläviä tai lihaa
- Patatas bravas – paistettuja perunoita tulisella tomaattikastikkeella
- Jamon iberico – pitkään kypsytettyä ilmakuivattua kinkkua ohuina siivuina
- Gazpacho – maukas viileä tomaattikeitto
- Churros con chocolate – friteerattuja taikinatikkuja dipattuna suklaakastikkeeseen
Vietnam – Raikkautta ja runsaasti yrttejä
Vietnamilainen keittiö tunnetaan kevyistä, tuoreista ja monipuolisista raaka-aineista. Ruoat ovat usein nopeasti valmistettavia, mutta ovat täynnä makuja. Yrttejä käytetään runsaasti, ja ne tuovat ruokiin hienoja makuja.
Katuruoalla on valtava merkitys ruokakulttuuriin. Ruokaa nautitaan usein ulkona. Katukeittiöiden antimia kannattaa ehdottomasti maistaa. Ranskan siirtomaa-aika näkyy Vietnamissa patongin muodossa.
TOP 5 vietnamilaiset ruoat:
- Pho – lihaliemikeitto riisinuudeleilla ja tuoreilla yrteillä
- Banh mi – rapeakuorinen patonki, jossa täytteenä lihaa, kasviksia ja kastikkeita
- Goi cuon – tuoreita riisipaperiin käärittyjä kevätkääryleitä
- Bun cha – grillattua possua ja riisinuudeleita yrttien ja liemen kera
- Ca kho to – karamellisoitua kalaa savipadassa makean suolaisessa kastikkeessa
Marokko – Mystisiä mausteita
Marokkolainen keittiö on saanut vaikutteita niin Pohjois-Afrikasta, Lähi-idästä kuin Andalusiasta (Espanjasta). Mausteita käytetään rohkeasti niin makeiden kuin suolaisten ruokien kanssa.
Tagine-padat ja couscous ovat tunnetuimpia Marokon ruoka-antimia. Ruokailu kerää perheen ja läheiset yhteen. Basaareista löytyy upeita katuruokia, joita matkaajan kannattaa ehdottomasti maistaa.
TOP 5 marokkolaiset ruoat:
- Tagine – hitaasti haudutettu pataruoka, jossa on lihaa, vihanneksia ja kuivattuja hedelmiä
- Couscous – höyrytettyjä mannasuurimoita, joita tarjoillaan lihan kylkiäisenä
- Harira – linssi- ja kikhernekeitto, jota nautitaan erityisesti ramadan-aikana
- Pastilla – makean suolainen piiras, jota on täytetty lihalla, manteleilla ja kanelilla
- Chebakia – uppopaistettu kanelilla maustettu seesamikeksi hunajalla